+32 (0)472 027 870

Voorste kruisband scheur hechten / herstellen

Een gescheurde voorste kruisband (voorste kruisband ruptuur) is het meeste voorkomende band letsel van de knie. Dit letsel heeft een grote impact, zeker voor sporters. Het herstel na een klassieke operatie duurt lang en niet iedereen haalt weer zijn oude niveau. Een goede begeleiding helpt hierbij. Niet iedereen hoeft geopereerd te worden. Als je niet aan sporten met een draaibeweging doet (bijvoorbeeld voetbal, basketbal, hockey, volleybal, etc), kunnen de meeste mensen nog prima lopen, fietsen, koersen en zwemmen met een gescheurde voorste kruisband na de juiste training. Het voordeel van een conservatieve behandeling (geen operatie), is dat je met 3 maanden trainen met de kinesist klaar bent met de revalidatie. Je zal dan nog wel zelf moeten blijven trainen, maar dat moet ook na een operatie. Als je je voorste kruisband hebt gescheurd, heb je een grotere kans op slijtage in de toekomst (2,4 X hoger bij conservatieve behandeling). Helaas beschermt de klassieke reconstructie operatie niet tegen de hogere kans op slijtage (4,7 X hoger).

Sporters die veel draaibewegeingen moeten maken (bijvoorbeeld voetbal, basketbal, hockey, volleybal, etc), en mensen die een instabiel gevoel blijven houden na een conservatieve behandeling komen in aanmerking voor een operatie. De klassieke operatie is de reconstructie. Bij deze operatie wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een andere pees uit de knie. Hierna moet je rekenen op een revalidatie periode van minimaal 9 maanden voordat je weer kan herstarten met sporten.

Een andere operatietechniek is de herstel techniek. Hierbij wordt de gescheurde voorste kruisband gehecht, zodat je eigen kruisband weer kan genezen. Een kruisband herstel operatie is een minder zware operatie vergeleken met de klassieke reconstructie en je behoudt je eigen zenuwcellen (proprioreceptoren) die bijdragen aan de stabiliteit en positiegevoel van de knie. Dit draagt bij aan spoediger herstel. Prof Heusdens voerde als een van de eerste orthopedisten in België voorste kruisband herstellende operaties uit en is een van de meest ervaren voorste kruisband herstel chirurgen.

Indien de gescheurde voorste kruisband gehecht kan worden, wordt de revalidatie bespoedigd van gemiddeld 9 naar 6 maanden.

De gebruikte technieken voor het hechten van de voorste kruisband zijn de Ligamys behandeling en de Internal Bracing behandeling.
Wil je weten wat voor jou de beste behandeling is (conservatief, herstel operatie of reconstructie operatie), kan je een afspraak maken bij prof dr Heusdens.
Het hechten van de voorste kruisband dient wel binnen een korte periode na de ruptuur plaats te vinden. Voor een Ligamys behandeling binnen 4 weken na de ruptuur, voor een Internal Bracing behandeling binnen 12 weken na de ruptuur. Daarom is het belangrijk om op korte termijn na het trauma gezien te worden. Indien er inderdaad een verdenking op een acuut gescheurde kruisband is, kan dr Heusdens vaak een MRI binnen een week plannen.
Meer informatie; https://www.kruisbandherstel.be

Prof Heusdens geeft in het volgende interview verder uitleg over de nieuwe Internal Bracing voorste kruisband herstel techniek:

Internal Bracing

Bij een Internal Bracing voorste kruisband herstel operatie, wordt de kruisband gehecht en kan uw eigen kruisband weer genezen. De operatie is minder ingrijpend vergeleken met de klassieke voorste kruisband reconstructie. Dit draagt bij aan een kortere revalidatie periode van gemiddeld 3 maanden.

Ligamys

Bij een Ligamys voorste kruisband herstel operatie, wordt de kruisband gehecht en kan uw eigen kruisband weer genezen. De operatie is minder ingrijpend vergeleken met de klassieke voorste kruisband reconstructie. Dit draagt bij aan een kortere revalidatie periode van gemiddeld 3 maanden.

Klassieke operatie

De klassieke voorste kruisband operatie is de reconstructie. Bij deze operatie wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een andere pees uit de knie. Hierna moet je rekenen op een revalidatie periode van minimaal 9 maanden voordat je weer kan herstarten met sporten.

Ligamys en Internal Bracing voorste kruisband herstel operaties zijn 2 moderne operatie technieken, die beide de kruisband laten genezen. Welk van de twee technieken beter is, wordt nog onderzocht. Niet elke gescheurde voorste kruisband kan met de moderne herstel techniek behandeld worden. Prof dr Heusdens zal met u de verschillende opties bespreken.

Denkt u, dat uw kruisband gescheurd is,

neem dan contact op voor een spoedige consultatie.

Afspraak maken

Wilt u meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken met Prof. Dr. Heusdens?

Bel met +32 (0)472 027 870 of laat uw gegevens achter via het contactformulier.