Knie distractie
Kniedistractie is een veelbelovende behandeling voor mensen onder de 65 jaar met ernstige knieslijtage (gonartrose). Met deze behandeling kan het kraakbeen zelfs terug groeien!
Waarom kniedistractie?
Ernstige slijtage is een groot probleem, zeker voor mensen onder de 65 jaar. Boven de 65 is een kunstknie een goede behandeling. Echter bij jongere patiënten zijn de resultaten van een knieprothese minder goed. Een knieprothese gaat minder lang mee bij jongere mensen. Hierdoor is er een veel grotere kans op een nog ingrijpendere revisie kunstknie op latere leeftijd. Daarnaast zijn jongere mensen met een kunstknie minder tevreden met het behaalde resultaat. Er zijn meerdere redenen om niet op een leeftijd onder de 65, zeker niet onder de 60 jaar, een kunstknie te krijgen.
Op dit moment is sprake van een ‘treatment-gap’. Voor jonge mensen (onder de 65 jaar) met ernstige knie slijtage is er geen goede oplossing indien conservatieve behandeling niet het gewenste resultaat heeft. Een gedeelte van deze mensen kunnen behandeld worden met een osteotomie (HTO) of een halve kunstknie, maar niet iedereen heeft hier baat bij. Een totale kunstknie wordt daarom nu nog veel bij mensen onder de 60 jaar geplaatst (22% van alle kunstknieën), terwijl we dit eigenlijk liever niet doen. Kniedistractie kan wel een alternatief zijn voor deze groep jonge mensen.
Wat is kniedistractie?
Kniedistractie is een nieuwe behandeling voor jonge mensen (onder de 65jaar) met matige tot ernstige knieslijtage (artrose) en pijnklachten. Kniedistractie zorgt voor een significante pijnvermindering en verbetering in het algemeen dagelijks leven. Tevens kan het kraakbeen weer terug groeien. Dit is aangetoond in meerdere studies, waaronder ook studies onder de patiënten van prof Heusdens.
Voor de kniedistractie operatie wordt u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis opgenomen. Op dag 1 ondergaat u de operatie, waarbij aan de binnen en buitenkant van de knie een kniedistractor wordt geplaatst. De ingreep zelf duurt ongeveer een klein uurtje. Er worden 4 pinnen boven de knie en 4 pinnen onder de knie in het bot geplaatst. Aan deze pinnen wordt een kniedistractor aan de binnen en buitenkant van de knie geplaatst. Op de operatiekamer wordt 3 mm distractie gegeven. De volgende dag wordt ‘s ochtends 1 mm en ’s avonds nog 1 mm extra distractie bijgedraaid, zodat er een totaal van 5 mm distractie op de knie wordt gegeven. Gedurende 6 volle weken blijft dit frame zitten, waarna het in dagopname op de operatiekamer wordt verwijderd.
Tijdens de distractieperiode is het aangeraden, voor zover de pijn het toelaat, om het been volledig te belasten. Door de belasting en ontlasting tijdens het stappen wordt de kraakbeen aanmaak gestimuleerd. De knie kan gedurende deze periode niet gebogen worden. Krukken zijn aangeraden om er voor te zorgen dat u niet valt.
Het is belangrijk om de wondjes van de 8 pinnen dagelijks goed te verzorgen. Dit doet u door dagelijks met een douche de wondjes uit te spoelen met lauw warm water en nadien met iodine zalf in te smeren. Desondanks ontstaat er bij een 30% een ‘pintract-infectie’; een ontsteking van een wondje bij de pinnen. Dit is in de meerderheid van de gevallen goed te behandelen met een antibiotica kuur gedurende 1 week.
Nadat de kniedistractor is verwijderd, bent u 3 maanden aan het trainen met een kinesist (fysiotherapeut). De meeste mensen ervaren na 3-6 maanden een duidelijk pijnverlichting, waardoor ze weer mobieler zijn en beter hun dagelijkse activiteiten kunnen volbrengen.

Wordt kniedistractie vergoed? En wat zijn de kosten voor Nederlandse patiënten?
Op dit moment is er voor kniedistractie geen terugbetaling, niet in België en ook niet in Nederland.
Voor Belgische patiënten geldt een opleg van ongeveer 2500 euro* voor het plaatsen van de kniedistractor en 2 dagen opname.
In Nederland wordt kniedistractie in studieverband uitgevoerd, waarbij u 50% kans maakt op een totale knieprothese. Bij prof Heusdens kunt u kiezen voor een kniedistractie behandeling, zonder dat er geloot hoeft te worden met een knieprothese. U bent dus zeker dat u behandeld wordt met een kniedistractie. Mocht u Nederlandse ziektekostenverzekeraar de knie distractie niet willen vergoeden, is het in België wel mogelijk om dit uit te laten voeren op eigen kosten.
Een kostenraming voor Nederlandse patiënte, zonder tussenkomst van de ziektekostenverzekering, voor het plaatsen van de kniedistractor en 2 nachten in het ziekenhuis verblijven bedraagt ongeveer 6000 euro*. De kostenraming voor het verwijderen van het frame na 6 weken, in dagopname, is ongeveer 500 euro*.
* Deze kostenraming van het UZA is volledig vrijblijvend en verbindt het UZA nergens toe wat betreft de definitieve facturatie van bovengenoemde behandeling. De definitieve kostprijs wordt bijkomend bepaald door factoren die niet in de kostenraming kunnen voorzien worden zoals bv. de gezondheidstoestand van de patiënt, kosten van bepaalde bijkomende medicatie en extra materialen (implantaten), eventuele extra onderzoeken of ingrepen, kosten door complicaties enz.
Ervaring in kniedistractie
Prof Heusdens heeft de huidige kniedistractor als eerst in België gebruikt en is de meest ervaren kniedistractie orthopedisch chirurg / orthopedist in België. Prof Heusdens werkt tevens samen met het universitair ziekenhuis in Utrecht om de kniedistractie behandeling verder te optimaliseren.
Indien u op afspraak bij Prof Heusdens komt om de mogelijkheden van een kniedistractie te bespreken, is het nuttig om de röntgen foto’s (x-knie staand + Rosenberg opname, tevens x-full leg) en/of de MRI mee te nemen ter beoordeling.

Voor de kniedistractie

2 jaar na de kniedistractie
Een 55 jarige man, met links de foto van zijn knie waarbij er aan de binnenkant van de knie bot op bot zichtbaar is: ernstige slijtage. De rechterfoto is 2 jaar na kniedistractie. Hier is duidelijk te zien dan aan de binnenkant van de knie er weer een ruimte tussen zit, hier heeft zich kraakbeen gevormd en is na 2 jaar nog steeds aanwezig. Voor de kniedistractie zette deze man 1200 stappen op een dag, 2 jaar na de kniedistractie meer dan 5500 per dag.
Afspraak maken
Bel met +32 (0)472 027 870 of laat uw gegevens achter via het contactformulier.
Navigatie
Artrose conservatieve behandeling
Artrose operatieve behandeling
Knieprothese plaatsen met virtual reality
Kniedistractie
Halve kunstknie (UKP)
Hoge tibia osteotomie (HTO)