+32 (0)472 027 870

Embolisatie

Patiënten die aan milde tot matige artrose in de knie lijden, worden eerst standaard behandeld met conservatieve therapieën om de pijn te verlichten. Echter, niet bij alle patiënten zorgen deze conservatieve therapieën voor voldoende pijnverlichting. Behandeling door middel van embolisatie kan voor deze mensen uitkomst bieden.

Gedurende een embolisatie behandeling worden de nieuwgevormde bloedvaatjes, die het extra door de slijtage gevormde gewrichtsslijmvlies voeden, afgesloten. Hierdoor verdwijnt het extra gevormde gewrichtsslijmvlies in de buurt van de slijtage en sterven de extra gevormde zenuwtjes in de buurt van de slijtage af. Hierdoor wordt er minder pijn ervaren en kan men weer beter stappen. Het blokkeren van de nieuwgevormde bloedvaatjes in de knie zorgt voor pijnverlichting bij de meeste mensen voor wie de conservatieve therapieën geen of onvoldoende pijnverlichting bieden.

6 maanden na deze behandeling, is er een succes ratio 86,3% en na 3 jaar is dit percentage nog 79,8%!

Met deze nieuwe techniek kan een invasieve operatie, bij mensen met een milde tot matige slijtage, uitgesteld of zelfs voorkomen worden.

Hoe kan het blokkeren van bloedvaatjes zorgen voor pijnverlichting bij artrose?

Artrose in de knie werd lange tijd gezien als slijtage van het kraakbeen. Nu weten we dat artrose een ziekteproces is in het hele kniegewricht. Kraakbeen, bot, kapsel en binnenbekleding van het gewricht zijn aangedaan. Door het ontstekingsproces maakt het lichaam nieuwe bloedvaatjes die de ontsteking voeden. Naast deze nieuwe bloedvaatjes ontstaan ook nieuwe zenuwtakjes die door stimulatie pijn veroorzaken. Door deze nieuwgevormde, kleine bloedvaatjes af te sluiten (blokkeren/emboliseren), wordt de ontsteking niet meer gevoed en sterven ook de nieuwe zenuwtakjes af waardoor de pijn afneemt/ verdwijnt.

Werd deze techniek al eerder uitgevoerd voor de behandeling van artrosepijn in de knie?

Het blokkeren van nieuwgevormde bloedvaatjes op pijnlijke plaatsen in de knie is een techniek die in 2012 bedacht werd door een groep Japanse wetenschappers onder leiding van Dr. Okuno. Ze geloofden dat deze ingreep pijn zou verlichten en er bovendien voor zou zorgen dat de knie nog jarenlang goed gebruikt kan worden. Dr. Okuno en zijn team publiceerden in 2017 een artikel waarin ze de resultaten beschreven van 95 knieën die behandeld werden met de embolisatie procedure. In elk van deze knieën werden abnormale, nieuwgevormde bloedvaatjes aangetroffen in de pijnlijke plaatsen in de knie. Al deze nieuwe bloedvaatjes konden succesvol geblokkeerd worden. Na het blokkeren van de bloedvaatjes rapporteerden patiënten een verbetering van hun pijnscore en hun kniefunctie. 6 maanden na de embolisatie, is er een succes ratio  86,3% en na 3 jaar is dit percentage nog 79,8%.

Angiografie voor transkatheter embolisatie van de kniearterie. Een uitgebreide zone met nieuwgevormde bloedvaatjes wordt gezien in de binnen zijde van de knie.

Angiografie na embolisatie van de kniearterie, waarbij deze zone met nieuwgevormde bloedvaatjes niet meer zichtbaar is.

Hoe wordt een embolisatie van haarvaatjes in de knie uitgevoerd?

Embolisatie betekent het dichtmaken of afsluiten van een bloedvat. Deze procedure wordt uitgevoerd op de dienst medische beeldvorming. Om het onderzoek uit te kunnen voeren moet er een bloedvat aangeprikt worden, dit gebeurt in de lies. Uw lies zal eerst gedesinfecteerd en afgedekt worden met steriele doeken om infectie te voorkomen. Vervolgens krijgt u een prik in de liesstreek voor de plaatselijke verdoving. Daarna zal de interventieradioloog in het bloedvat van uw lies prikken en er een dun slangetje inschuiven tot aan de knie. Dit dunne slangetje blijft gedurende het hele onderzoek zitten en geeft toegang tot het bloedvat in de knie dat de zones met nieuwgevormde kleine bloedvaatjes bevloeit. Door het slangetje wordt vervolgens een dunne katheter gebracht. Door de katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten om de bloedvaten zichtbaar te maken op beeldvorming. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam, maar dat verdwijnt binnen enkele minuten. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof wordt er beeldvorming gemaakt. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u stil blijft liggen. Na het maken van de beelden worden deze direct bekeken op de monitor. Aan de hand van deze actuele beelden worden de nieuwgevormde, kleine bloedvaatjes zichtbaar gemaakt en vervolgens afgestopt met microscopisch kleine kunststof balletjes. Wanneer het onderzoek klaar is, wordt het slangetje uit uw lies gehaald. Daarna wordt het gaatje in de lies ongeveer tien minuten dichtgedrukt en wordt er een drukverband om de lies aangebracht. Het onderzoek duurt ongeveer één tot twee uur. Meestal wordt de eerste paar dagen-week meer pijn ervaren, hierna neemt dit weer af.

Lees hier hoe Patrick van Reempts weer 15 kilometer wandelt na embolisatie:

https://maguza.be/zorg/artikel/patrick-onderging-een-embolisatie-van-de-knie-ik-wandel-weer-15-kilometer

Afspraak maken

Wilt u meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken met Prof. Dr. Heusdens?

Bel met +32 (0)472 027 870 of laat uw gegevens achter via het contactformulier.