+32 (0)472 027 870

Achterste kruisband ruptuur

Een achterste kruisband scheur is een zeldzamer letsel dan een voorste kruisband scheur. Het komt vaker voor na een verkeersongeluk of een zwaar trauma. De behandeling van achterste en voorste kruisband letsels verschillen van elkaar. De gedeeltelijk gescheurde achterste kruisband letsels kunnen uit zichzelf genezen, echter dan dient wel snel begonnen worden met het dragen van de juiste dynamische brace. Tevens is verder revalidatie bij een kinesist aangewezen. In dat geval kan de achterste kruisband genezen met de juiste spanning. Helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen geen brace of niet de juiste brace krijgen. Zonder de juiste brace is de kans groter dat de achterste kruisband niet goed geneest en dat er instabiliteitsklachten blijven. Een snelle diagnose en juiste behandeling is daarom belangrijk.

Indien de voorste kruidband gescheurd is, kan het instabielere onderbeen makkelijker naar voren bewegen (knie 1). Indien de achterste kruidband gescheurd is, kan het instabielere onderbeen makkelijker naar achteren bewegen (knie 2).

Een volledig gescheurde achterste kruisband kan het beste met een operatie behandeld worden. Het verschil tussen een gedeeltleijk en volledig gescheurde achterste kruisband kan gemaakt worden met het klinsch onderzoek en de juiste aanvullende radiologische opnamen. De klassieke reconstructie kan worden uitgevoerd met een donor pees uit de eigen knie, of met een donorpees van de botbank. Deze operaties zijn uitgebreider en ingewikkelder dan een een voorste kruisband operatie. Het herstel is dan ook langer en heet duurt ongeveer tot een jaar na de operatie voor er weer gesport kan worden.

Tevens is het mogelijk om de achterste kruisband te hechten in plaats de klasssieke reconstructie uit te voeren. De operatie is minder zwaar vergeleken met de klassieke reconstructie en je behoudt je eigen kruisband met hierop de zenuwcellen (proprioreceptoren) die bijdragen aan de stabiliteit en positiegevoel van de knie. Dit draagt bij aan spoediger herstel. De gemiddelde revalidatie periode wordt hiermee met meerdere maanden tot een half jaar verkort.

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.kruisbandherstel.be

Afspraak maken

Wilt u meer weten over dit onderwerp of een afspraak maken met Prof. Dr. Heusdens?

Bel met +32 (0)472 027 870 of laat uw gegevens achter via het contactformulier.