Dokter Christiaan Heusdens

Orthopedisch Chirug, Kniechirurg

Welkom!

Dr Heusdens is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij is daar werkzaam als senior staflid met als aandachtsgebied knie en sportletsels. 

Op dinsdagavond en donderdagavond heeft hij privé-raadpleging van 20.00-22.00 op Voshollei 43, 2930 Brasschaat.
Voor afspraken kunt u bellen: 0472 027 870

Dr Heusdens heeft zich gespecialiseerd in knie chirurgie. Dit omvat onder andere sportletsels  (voorste kruisband, achterste kruisband, meniscus, etc.), arthrose (slijtage, osteotomie en kraakbeenbeschadigingen) en prothese chirurgie (uni compartimentele knie prothese, totale knie prothese en revisie knie prothese).

Voorste kruisband hechten / herstellen

Dr Heusdens voert als een van de weinige orthopedisten in België voorste kruisband herstellende operaties uit. Hierbij wordt een gescheurde voorste kruisband hersteld (gehecht) in plaats van gereconstrueerd (hierbij wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een andere pees). 

De gebruikte technieken voor het hechten van de voorste kruisband zijn de Ligamys behandeling en de Internal Bracing behandeling. 

Indien de gescheurde voorste kruisband gehecht wordt,  wordt de revalidatie bespoedigd  van gemiddeld 9 naar 6 maanden!

Het hechten van de voorste kruisband dient wel binnen een korte periode na de ruptuur plaats te vinden. Voor een Ligamys behandeling binnen 4 weken na de ruptuur, voor een Internal Bracing behandeling binnen 12 weken na de ruptuur.

Ligamys                                                                       Internal bracing

Dr Heusdens heeft op ATV het hechten van de voorste kruisband uitgelegd. Klik hier om de video te bekijken.  

Dr Heusdens geeft in het volgende interview verder uitleg over de nieuwe Internal Bracing voorste kruisband herstel techniek: klik hier om deze video te bekijken.

Tevens is het mogelijk om de achterste kruisband te hechten. De gemiddelde revalidatie periode wordt hiermee met meerdere maanden verkort. 

Knie distractie

Dr Heusdens heeft zich tevens toegelegd op het behandelen van versleten knieën (arthrose). Naast de gebruikelijke behandeling van een Totale Knie Prothese is het ook mogelijk om patiënten onder de 60 te behandelen met Knie Distractie.

Dit is een nieuwe behandeling waarbij er gedurende 6 weken een distractor geplaatst wordt. Met deze distractor mag u volledig belast stappen. Na 6 weken wordt de distractor verwijderd. 

Door deze behandeling wordt het kraakbeen gestimuleerd  tot herstel. Gedurende 2 jaar na deze behandeling neemt de pijn af en het bewegen (plooien/strekken) toe. 75 % van deze patiënten, die eigenlijk in aanmerking kwamen voor een kunstknie, heeft 5 jaar na deze ingreep nog geen kunstknie.


Zie ook een recent nieuwsartikel: https://www.volkskrant.nl/ wetenschap/een-nieuwe-knie- zonder-operatie-utrechtse- vondst-gaat-langzaam-de- wereld-over~b1afb2cb/

Voor afspraken kunt u bellen: 0472 027 870